صدور گواهينامه ايزو

صدور گواهينامه ايزو

تمامیت مراکز و كه قصد دارند وارد بازار رقابت با ديگر رقباي خود شوند يا كارخانه هاي توليدي به جهت اينكه با ارائه و تولید كالاي استاندارد ، اعتماد اطمینان مشتري را جلب كنند و تقاضاي بيشتر زیاد و در نهايت فروش زیادی داشته باشند به استاندارد بودن كالا و خدمات خود توجه نشان ميدهند. به عبارتي وقتي محصول و خدمات يك سازمان بخواهد در حد بهترین باشد بايد استاندارد سازي شود و جهت اين امر و استاندارد سازی واقعی و بهبود کیفیت خدمات و محصولات پياده سازي ISO کمک شایانی کرده و بسیار مهم هست. زمانی که یک شرکت می خواهد جهت اخذ ISO اقدام کند در اول بایستی شناختی ابتدایی در خصوص ISO و گواهی نامه ISO داشته باشد و سپس برایش این پرسش پیش خواهد آمد که شرایط صدور ISO چیست؟

 

گواهينامه ISO چيست و شرايط و مراحل صدور ISO كدام است؟

ISO يك استاندارد بين المللي در دنیا ميباشد كه وظيفه يكسان سازي و استاندارد سازي عوامل و اموری قانوني در جهت توليد و خدمات بهتر بر پايه استاندارد جهاني را شامل ميشود. ایزو یك سازمان بين المللي استاندارد هست که از همه ی کشورها عضو فعال دارد كه ايران نیز يكي از اعضاي این سازمان هست. استانداردها در این سازمان تدوین شده و منتشر می شوند. سازمان ISO تنها نهاد آی ای افی را در خصوص ISO معتبر می داند و گواهی ISOیی را قبول دارد كه در نهایت تحت اعتبار آی ای افی باشد و اصطلاحا آی ای افی باشد و چنانچه تحت اعتبار آی ای افی نباشد و در نهایت اصالتش به آی ای افی نرسد و اصطلاحا غیر غیر آی ای افی باشد اعتبار دارد و اما قطعا نه به حد گواهینامه آی ای افی و دارای اعتبار داخلي هست و جهت فعالیت آی ای افی در بازارهای جهانی در اکثریت موارد نوع غیر آی ای افی کفایت نمی کند، اما جهت شرکت در مناقصات، تبلیغات و برند سازی، رقابت با رقبای همکار و بسیاری موارد دیگر شرکتها می توانند از انواع گواهی ISO غیر غیر آی ای افی بهره بگیرند.

مزایای دريافت گواهينامه ISO جهت سازمانها براي کلیه ی جامعه هم قطعا سود دارد يعني وقتي موسسه اي گواهينامه ISO ميگيرد بدين معناست كه محصول و خدماتش از لحاظ ایمنی و کیفیت استاندارد بوده و خیال جامعه از استفاده از خدمات و محصولات آن سازمان آسوده خواهد شد. همچنین مسبب می شود که سازمان دریافت کننده ISO در میان رقبای همکار خود از همه موفق تر باشد و مشتریان را به جهت خودش جلب نماید و مزیت بزرگ دیگر صادرات ديگر كشورهاي دنیا خواهد بود که شرکتهای دارای گواهی ISO می توانند به راحتی به واسطه گواهینامه ISO به دیگر کشورها صادرات نمایند و حتی دولت روي اين سازمان سرمايه گذاري خواهد كرد. در جامعه فعلی بر حسب تنوع كالا و خدمات و اينكه مصرف كننده نميداند كدام جنس و خدمات كيفيت بهتري دارد و به سراغ كدام خدمات بايد برود كه كيفيت ارجع دارد در اينجا گواهينامه ISO و استاندارد بودن خدمات اين مساله را براي مشتري روشن ميكند. جهت اخذ ISO ابتدا سازمانها بايد بدانند كه گواهينامه  ISO انواع مختلفي دارد و اينكه به چه منظور به دنبال اخذ گواهينامه ISO باشند. در اینجا مراجع صادر کننده ISO سازمان و موسسات را راهنمایی و هدايت ميكند كه كدام يك از انواع گواهي ISO را تقاضا كنند. از میان انواع ISO گواهينامه ایزو  9001و 14001ایزو و همچنين ایزو45001 به عنوان همگانی ترین و مهمترین انواع ISO جهت تمامی شغل ها و زمینه های فعالیت قابل دريافت ميباشد و مثمر ثمر خواهد بود. همه ي سازمان ها و شركت ها مي توانند طبق شرايط و ضوابط و رعايت تعهدات لازم يكي يا چند مورد از گواهينامه هاي ISO را دريافت كنند. مثلا سازمان مرکز متقاضی می تواند انواع عمومی  ISO را بگیرد و در کنار آن ISO یا ISO های تخصصی متناسب با صنایع و حوزه کاریش را دریافت کند. مثلا شرکتهای فعال در حوزه صنایع غذایی می توانند در کنار سه گواهی ایزو ISO عمومی ، ISO 22000 سیستم مدیریت ایمنی در صنایع غذایی را دریافت کنند. شرکتهای فعال در حوزه صنایع و تجهیزات پزشکی ، 13485 ISO و شرکتهای فعال حوزه نفت و گاز و پتروشیمی ISO 29001 و همچنین هر سازمانی متناسب با نوع فعالیت خود می تواند از انواع ISO تخصصی متناسب خود به همراه انواع گواهی ISO عمومی که بیان شد بهره بگیرند.

گواهينامه ISO  9001 عمومي ترين نوع استاندارد ISO و به عبارتی مادر تمامی استانداردها محسوب ميشود كه كنترل كيفيت خدمات و محصولات را شامل ميشود و اينكه ويژگي کالا و خدمات بايد به گونه اي باشد كه مصرف كننده يك فرايند خوب را دريافت كند و بعد از اين هم به دنبال همان خدمات باشد چرا كه كيفيت بهتري داشته است. بعد از ISO 9001 سیستم مدیریت کیفیت ، ISO 14001  سیستم مدیریت زیست محیطی و 45001 ISO سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی بسیار مهم هستند و عمومی ترین نوع استاندارد ISO به شمار میایند و مکمل یکدیگرند و اصلا در کنار هم معنا پیدا می کنند و خیلی کم پیش میاید که شرکتی 14001 ISO را داشته باشد و 45001 ISO را نداشته باشد.

 

صدور گواهينامه ايزو

صدور گواهينامه ISO  ، همانطور كه در مبحث بالا ذكر شد سازمان متقاضي صدور گواهينامه ISO ابتدا بايد بداند به چه منظور به دنبال اخذ گواهينامه ISO مي باشد یعنی اولین گام تعیین هدف از اخذ گواهی نامه ISO می باشد. بعد شركت متقاضی  ISO بایستی بداند کدام نوع گواهی ISO را می خواهد و شرکت صادر كننده ISO بداند كدام نوع از گواهينامه را براي سازمان صادر كند، یعنی گام دوم تعیین نوع گواهینامه  ISO هست. در مرحله ي بعد شرکت متقاضی ISO با رعايت يك سري شرايط و عوامل بايد در دوره هاي اموزشي مركز شركت و از قوانين انها آگاه شود و در همان زمينه انها را به كار ببرد مثلا در مورد گواهينامه ISO ايزو 45001 كه مربوط به ايمني و بهداشت شغلي مي باشد بايد تمام نكات مربوط به ايمني و بهداشت رعايت شده باشد و نتيجه ي دوره هاي آموزشي در كل خدمات و توليدات اين سازمان آشکار شود، پس آموزشهای لازمه توسط یک مشاوره خبره ، می تواند گامی دیگر در جهت اخذ گواهی نامه ISO و صدور ISO باشد که سازمان متقاضی را در جهت پیاده سازی ISO یاری می کند پس گام بعدی مستند سازی و پیاده سازی ISO خواهد بود. در مرحله بعد بايد كارشناساني كه از طرف مركز صدور گواهينامه ISO اعزام ميشوند و به آنها ممیز و افسر مميزي هم گفته ميشود سازمان متقاضی را ارزیابی کنند و انطباق ها و عدم انطباق ها را بررسی کنند و جهت رفع عدم انطباق ها اقدامات لازم را انجام دهند، شخص ممیز با دقت و مهارت كامل بایستی جوانب كار را سنجیده و عدم انطباقها را گرفته و رفع شد پس گام بعدی ممیزی خارجی و ممیزی داخلی و ممیزی نهایی هست و در نهایت چنانچه سازمان مربوطه از طرف ممیز مورد تاييد بود گواهينامه ISO صادر می شود و ممیز اجازه صدور ISO را خواهد داد پس گام نهایی صدور گواهینامه ISO خواهد بود.

البته در بعضي موارد موسسات نوپا وقت و هزينه كافي جهت اخذ گواهينامه ISO را ندارند كه در اين خصوص مراجع صادركننده  ISO غیر آی ای افی پيشنهاد اخذ گواهينامه ارزان وفوري را به سازمان متقاضي ميدهند و يك مورد ديگر كه بايد در اين مبحث ذكر شود اينكه شركتهاي زيادي گواهينامه ایزو صادر ميكنند اما در برخی مواقع اين گواهينامه ها نامعتبر ميباشد پس جهت اخذ گواهينامه هاي ISO بايد به شركتهاي معتبر مراجعه كرد.

 

صدور گواهينامه ايزو صفحه ما را در اینستاگرام دنبال کنید