چه جوری گواهینامه ایزو بگیریم؟

چه جوری گواهینامه ISO بگیریم؟

 

گواهی ایزو و انواع گواهی ISO ، هدف از اخذ گواهی ایزو ، مراحل اخذ گواهی ISO ، نحوه اخذ گواهی ایزو ، روش اخذ گواهی ISO ، نحوه ثبت نام گواهی ایزو ، آگاهی از استانداردهای ایزو ، لیست انواع گواهی ایزو ، لیست مراکز صدور گواهی ایزو از جمله خواسته‌های اکثر سازمانها و ارگانهای متقاضی گواهینامه ایزو هستند.

سازمان خواهان ایزو هنگامی که وارد گوگل می‌شود قطعا با تمام سؤالات و عباراتی که جستجو می‌کند در نهایت بدنبال رسیدن به یک مطلب می‌باشد و آن هم این که چجوری گواهینامه ایزو ، گواهینامه ISO را بگیرد.

مرکز سپاهان در این مقاله بصورت کاملا ساده و کاربردی اطلاعات مفیدی را خدمت شما متقاضیان ارائه میدهد تا بتوانید پاسخ تک تک سؤالاتتان را بگیرید.

 

آشنایی با اسامی و عناوین و سایتهای مرتبط با اخذ ISO

ابتدا باید متقاضی محترم آگاه شود که سایت مخصوصی جهت ثبت و سفارش گواهی نامه ایزو وجود ندارد. IAF و AB و CB و ISO و Certificate ISO اصطلاحات و اسامی مرتبط با اخذ ایزو هستند.

 

 ISO و سایت ISO

سازمان بین‌المللی استاندارد International Organisation for Standardiztion با کلمه اختصاری ISO معرفی شده و کار می‌کند. سازمان ایزو وظیفه تهیه و تدوین انواع استانداردهای ISO و استاندارد HSE را دارد. جهت انتشار لیست اسامی قوانین و الزاماتی که تهیه می‌کند یک سایت رسمی به نشانی WWW.ISO.ORG ایجاد نموده است. بنابراین سایت ایزو جهت اطلاع رسانی و انتشار استاندارد‌های ایزو می‌باشد و برای ثبت نام و سفارش ایزو ساخته نشده است.

 

IAF‌ و سایت IAF

مجمع اعتبار دهندگان بین المللی International Accreditation Forum با کلمه اختصاری IAF بعنوان تنها رسمی و معتبر جهانی می‌باشد که به صراحت از سوی سازمان ایزو اعلام شده است. IAF جهت نظارت و مدیریت برکار مراکز و شرکت‌های صادر کننده گواهینامه ایزو می باشد.‌ هر کشور دارای یک مرکز و مرجع دولتی و رسمی است که جهت تابعیت از قوانین و الزامات ایزو عضو سازمان IAF شده است.

 

AB و سایت AB

مراکز و نمایندگان حقوقی و دولتی هر کشوری که در عضو انجمن IAF را AB می‌نامند. AB مخفف عبارت Accerdiation Body بعنوان مؤسسه اعتبار دهنده جهت ثبت و صدور انواع گواهینامه‌های ایزو فعالیت می‌کند. سازمان‌های خواهان ایزو می‌توانند از AB هر کشوری که خواستند اقدام به اخذ گواهی نامه ایزو نمایند. البته AB بطور مستقیم ثبت و صدور گواهی ISO را انجام نمی‌دهند و باید از شرکت‌های تحت اعتبار AB هر کشور گواهی نامه ایزو را گرفت.

 

CB و سایت CB

CB ها همان مراجع و شرکت‌های صادر کننده گواهی نامه ایزو هستند که از AB دولتی و رسمی کشورشان مجوز صدور انواع گواهینامه‌های ایزو را می‌گیرند.‌ CB مخفف عبارت Certification Body می‌باشد. تعداد مراجع و شرکت‌های صادر کننده گواهینامه ISO زیادی در جهان وجود دارند.

با توجه به نکات فوق وظیفه تک تک سازمان‌ها و شرکت‌های مرتبط با گرفتن گواهینامه ISO مشخص شد. سازمان ISO وظیفه تهیه و تدوین استانداردهای ایزو و انجمن IAF وظیفه اعتبار دهی و مدیریت بر مراکز اعتبار دهنده و تابع استاندارد‌های ایزو را دارد.

AB ها وظیفه نظارت و مدیریت برروی شرکت‌های صادر کننده گواهینامه ایزو یعنی CB ها را دارند و CB ها درنهایت وظیفه ثبت و صدور گواهینامه ایزو را دارند‌.

 

برای اخذ گواهی ISO ابتدا باید چه کار کنیم؟

سازمان درخواست کننده گواهینامه ISO ابتدا بهتر است با یک مرکز مشاوره ایزو با شخص کارشناس ایزو ارتباط بگیرد و مشورت کند. مشاور و مشاورین متخصص ایزو با داشتن اطلاعات لازم و کافی از اسامی CB های داخلی و خارجی و وضعیت سطح اعتباری مراجع صادر کننده ایزو می‌توانند خدمات بسیار مطلوبی را ارائه دهند.

مرکز سپاهان با کسب جایگاهی معتبر و قانونی در حوزه ایزو توانسته است در طی چندین سال سابقه کاری درخشان در زمینه طراحی و پیاده سازی و اجرای استاندارد‌های ایزو با تسلط کافی می‌تواند خدمات مطلوبی را با مناسبترین قیمت در مدت زمان کوتاهی ارائه نماید.

 

لیست مدارک مورد نیاز جهت اخذ گواهی ISO

لیست مدارک لازم جهت اخذ گواهی ایزو ، گواهی نامه ISO ، گواهینامه ایزو ، گواهی ISO ، مدرک ایزو شامل یکسری نمونه مستندات می‌شود. نمونه مستنداتی از قبیل خط مشی کیفیت، اهداف کیفیت، چارت سازمانی و نمونه روش‌های اجرایی و نظامنامه کیفیت بهمراه فرم‌ها و دستورالعمل‌ها و گزارش‌ها و نمونه مشخصات فنی که متقاضیان محترم اخذ ایزو می‌توانند متناسب با نوع حرفه و کسب و کارشان مستندات لازم را از مرکز سپاهان بصورت رایگان دریافت نمایند.

 

نحوه ثبت نام گواهی ISO

روش ثبت گواهینامه ایزو ابتدا با تکمیل فرم درخواست گواهینامه ایزو شروع می‌شود. هنگامی که متقاضی ایزو به هر روشی فرم درخواست گواهی ایزو را دریافت نمود باید طبق آیتم‌های فارسی و انگلیسی مشخصات را صحیح و کامل تکمیل نمایند.

سازمان متقاضی ISO با انجام مشاوره رایگان و آموزش متناسب با اهدافش نوع مرجع صادر کننده ایزو و متناسب با فعالیتش نوع گواهینامه ایزو را باید انتخاب نماید. وقتی تمامی اطلاعات فرم سفارش گواهی نامه ایزو مشخص و تکمیل شد پروسه اخذ و صدور گواهی نامه ایزو شروع می‌شود.

 

اهداف اخذ گواهی ISO

سازمانها و مجموعه‌های اخذ و دریافت گواهی نامه ایزو با اهدافی همچون ارتقاء سطح کیفیت محصولات و خدمات و افزایش اعتبار و شهرت سازمان، حضور موفق در مناقصات، جلب اعتماد و رضایت مشتریان و مصرف کنندگان داخلی و برند شدن، انجام صادرات و تصاحب بازارهای جهانی و تبلیغات و بازاریابی خواهان و‌متقاضی انواع گواهینامه‌های ایزو می‌شوند.

 

روش صدور گواهی ISO

نحوه و روش گرفتن گواهینامه ایزو ، اخذ و صدور گواهی ایزو با توجه به انتخاب مراجع صدور گواهینامه ایزو مشخص می‌شود. سطح اعتبار و نوع سخت گیری مراجع صدور گواهینامه ایزو با توجه به اهداف هر سازمانی متفاوت می‌شود.

 

انواع مراجع صدور گواهی ISO

مراجع و شرکت‌های ثبت و صدور گواهی ایزو تنها با حالتی که نظارت و بازرسی انجمن IAF وجود داشته باشد می‌توانند انواع گواهینامه‌‌های ایزو معتبر و بین‌المللی را صادر نمایند. اما در کشور ایران با وجود مسائلی همچون میزان درآمد کم سازمان‌ها و مجموعه‌ها و عدم آگاهی مدیران و‌ صاحبان کسب و کارها از فواید گرفتن گواهینامه ایزو اصل، مراجع و شرکت‌های صدور ایزو بنوع دیگری نیز مدارک ایزو را صادر می‌کنند.

 

مراجع صدور گواهی ایزو با اعتبار IAF

CB هایی که تحت اعتبار مراکز دولتی و رسمی AB که با عضویت در انجمن IAF فعالیت می‌کنند می‌توانند تحت عنوان مراجع صدور گواهی ایزو با اعتبار IAF یا مراجع صدور IAF دار ثبت و صدور گواهینامه ایزو را انجام دهند.

مراجع صادر کننده گواهینامه ایزو با تأییدیه انجمن اعتبار دهندگان بین المللی سازمان خواهان ایزو را ملزم به طراحی و پیاده سازی استانداردهای ایزو می‌کنند. مدت زمان و هزینه اخذ انواع گواهینامه‌های ایزو IAF دار بالا می‌شود.

 

مراجع صدور گواهی ایزو بدون اعتبار IAF

CB هایی که زیر نظر اعتبار یک AB بدون عضویت در انجمن IAF اعتباردهی و مدیریت می‌شوند می‌توانند تحت عنوان مراجع صدور گواهینامه ایزو بدون اعتبار IAF یا مراجع صدور گواهینامه ایزو غیر IAF ثبت و صدور گواهینامه ایزو را انجام دهند.

مراجع و شرکت‌های صدور ایزو غیر IAF در مدت زمان کوتاهی با هزینه کم بدون هیچ‌گونه سخت‌گیری برای طراحی و اجرای مستندات ایزو انواع گواهینامه‌های ایزو را برای نیازمندان گواهینامه ایزو صادر می‌نماید.

 

میزان اعتبار سالیانه گواهی ISO

سؤال اینکه مدت اعتبار گواهینامه ایزو سه ساله می‌باشد ولی چرا باید هر ساله تمدید اعتبار شود از پرسش‌های متداول اکثر سازمانها و شرکتها و ارگانهای خواهان ایزو بوده و هست.

طبق مصوبه سازمان بین المللی استاندارد سالی یکبار مجموعه‌های دارنده گواهی و مدرک ایزو باید توسط شرکت صادر کننده گواهی ایزو مورد بازبینی و ممیزی مراقبتی سالیانه قرار داده شود. اگر بعد از انجام ممیزی رأی صادر شد که کلیه قوانین و الزامات ایزو هنوز بدرستی اجرا می‌شوند، مسلما اعتبار گواهی ایزو همچنان به قوت خود باقی می‌ماند.

اگر سازمان دارنده ایزو تمایلی به انجام ممیزی مراقبتی سالیانه نشان نداد یا پایبند به اجرای قوانین و الزامات ایزو نبود مرجع صادر کننده گواهینامه ایزو اصل گواهی ایزو را از شما نمی گیرد ولی اسم سازمان شما از سایت خودش خارج میکند. خارج شدن از سایت بمعنای این است که اعتبار و اصالت مجموعه شما دیگر قابلیت استعلام و رجیستری ندارد.

 

چه جوری گواهینامه ایزو بگیریم؟

روش دریافت گواهینامه ایزو از مراجع غیر IAF

انتخاب مرکز مشاوره ایزو

انتخاب مرجع صدور گواهینامه ایزو متناسب با اهداف

انتخاب نوع گواهینامه ایزو متناسب با زمینه فعالیت

تهیه نمونه مستندات ایزو و ممیزی داخلی بصورت اختیاری توسط کارشناس‌ مجموعه

ثبت و صدور گواهینامه ایزو

 

روش دریافت گواهینامه ایزو از مراجع IAF

انتخاب مرکز مشاوره ISO

انتخاب مرجع صادر کننده گواهینامه ISO متناسب با اهداف سازمان

انتخاب نوع گواهینامه ISO متناسب با زمینه فعالیت مجموعه

تهیه نمونه مستندات ISO بصورت اجباری

اجرای مستندات ایزو و پیاده سازی واقعی استانداردهای ISO

ممیزی داخلی و رفع عدم انطباقات و نقص‌ها توسط کارشناس مجموعه یا مرکز مشاوره

ممیزی خارجی و دریافت رأی مثبت ممیز مرجع صدور گواهینامه ایزو

ثبت و صدور گواهی ایزو

 

مهم‌ترین نوع گواهینامه ISO

ایزو ۹۰۰۱ تحت عنوان سیستم مدیریت کیفیت اولین و مهمترین نوع گواهینامه ایزو می‌باشد. ساختار ISO 9001 با طراحی و اجرای یک سیستم Quality Manegment systems برای شناسایی مسائل داخلی و خارجی و شناسایی فرآیندهای اصلی و ایجاد بهبود در عملکرد آنها و شناسایی خواسته و نیاز مشتریان و مصرف کنندگان الزاماتی را عنوان می‌کند.

ایزو ۹۰۰۱ با افزایش سطح کیفیت محصولات و خدمات توسط چرخه Plan – Do – Check – Act و اعمال تغییرات مثبت در فرآیندهای سازمانی از مهم‌ترین و پرکاربردترین استانداردهای ایزو به شمار می‌آید.

دو گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۱ سیستم مدیریت زیست محیطی و گواهینامه ایزو ۴۵۰۰۱ سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی از دیگر استانداردهای مهم عمومی ایزو هستند که همراه با گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ بسیار درخواست می‌شوند.