چه جوری گواهینامه ISO بگیرم؟

چه جوری گواهینامه ISO بگیرم؟

گواهینامه ISO چیست؟ مراحل اخذ و دریافت گواهینامه ISO چگونه است؟ سازمان‌ها و شرکت‌های اصفهانی چه جوری باید گواهینامه ISO بگیرند؟ مراحل قانونی گرفتن گواهینامه ISO چه جوری است؟ ثبت و صدور گواهینامه ISO چه جوری است؟ هزینه ثبت و صدور گواهینامه ISO چند است؟

 

گواهینامه ISO چیست؟

گواهینامه ایزو سندی دال بر رعایت استانداردهای تدوین شده از سوی سازمان جهانی ایزو‌ می‌باشد. سازمان جهانی استاندارد سازی که در ژنو سوئیس مستقر است جهت همسان سازی و یکسو کردن تمام قوانین و دستورالعمل‌های مرتبط با مشاغل و کسب و کارهای مختلف یکسری قوانین و الزامات تخصصی و عمومی تهیه و تدوین نموده و بعنوان استانداردهای ایزو منتشر می‌نماید.

سازمان بین المللی استاندارد نگارش فارسی عبارت International Organisation for Standardiztion است که با کلمه ISO بیشتر شناخته شده است. اعضای سازمان ایزو برای حمایت از تمام مصرف کنندگان و تولید کنندگان جهانی برای اکثر مشاغل و کسب و کارها استانداردهای ایزو را تهیه و تدوین نموده و با انتشار تک تک قوانین و الزامات با یک کد اختصاری در سایت رسمی ایزو کلیه قوانین را اطلاع رسانی می‌کنند.

 

مراحل اخذ و دریافت گواهینامه ISO چگونه است؟

مراحل گرفتن گواهینامه ایزو بسته به یکسری شرایطی متغیر می‌شود‌. مشخص نمودن هدف اولین ملاکی است که باید سازمان خواهان ایزو در نظر داشته باشد تا بتواند مراحل گرفتن گواهینامه ایزو را تعیین نماید. مسلما شرایط دیگری همچون بزرگی و کوچکی سازمان و میزان بودجه و درآمد مجموعه متقاضی ایزو و تقاضای کارفرما از عوامل مؤثر دیگر برروی راه و روش اخذ و دریافت گواهی نامه ایزو هستند.

 

شرایط اخذ و دریافت گواهینامه ISO چیست؟

تمامی سازمانها و ارگانهایی که دارای یک دفتر مرکزی باشند و یا مجموعه‌ای فعال با یک با چند کارمند و کارگر داشته باشند می‌توانند درخواست ایزو داشته باشند. شرایط گرفتن ISO با توجه بتعداد نیروی انسانی فعال در مجموعه و حجم سازمان و انتخاب نوع مرجع گواهی دهنده ایزو متفاوت می‌شود.

تمامی مشخصات و درخواست‌های سازمان‌های خواهان ایزو در فرم درخواست گواهی ایزو یا همان Application form قید می‌شود و مرکز مشاوره ایزو با در نظر گرفتن تمام آیتم‌ها و شرایط ثبت و صدور گواهی ایزو را انجام می‌دهد.

 

اهداف سازمان‌ها و شرکت‌های خواهان ایزو

مدیران و مسئولان سازمان‌ها و شرکت‌ها با اهداف و نگاه‌های متفاوت و نیازهای متنوعی خواستار گرفتن گواهینامه ایزو می‌‌شوند. افزایش سطح کیفیت محصولات و خدمات و اجناس تولید شده و انجام صادرات یکی از مهم ترین چشم اندازهای یک مجموعه صنعتی و تولیدی می‌تواند باشد.

حضور در مناقصات و از میان برداشتن رقبا، انجام تبلیغات و برند سازی و همچنین بازاریابی موفق‌تر و مؤثرتر از دیگر عوامل اعلام درخواست گواهینامه ایزو می‌باشند. اهداف هر سازمانی مرجع صادر کننده گواهینامه ایزو را مشخص می‌کنند.

 

مراجع صادر کننده گواهینامه ایزو چند نوع هستند؟

مراجع ثبت و صدور گواهینامه ایزو در کشور ایران بصورت IAF و غیر IAF گواهینامه ایزو صادر می‌کنند. البته یکسری شرکتها هستند که بعنوان مراجع فیک و تقلبی ثبت و صدور گواهی ایزو را انجام می‌دهند که با معرفی کامل مراجع گواهی دهنده IAF و غیر IAF می‌توانید براحتی تشخیصشان دهید.

 

مراجع ثبت و صدور گواهینامه ISO با اعتبار IAF

مراجع صادر کننده گواهی ایزو را Certification Body یا اصطلاحا CB می‌نامند. هر کشور دارای یک مرکز استاندارد رسمی و دولتی بنام Accerdiation Body است که یکسری مراجع ثبت و صدور ایزو که بصورت قانونی فعالیت می‌کنند توسط این مراکز اعتبار دهی می‌شوند. Accerdiation Body ها را اصطلاحا AB یا مراکز اعتبار دهنده می‌نامند.

IAF چیست؟ گواهی نامه ایزو تحت اعتبار IAF یعنی چه؟ مسلما AB ها نیز باید اعتبار و اصالتشان را از جایی بگیرند. سازمان ایزو جهت نظارت و کنترل برروی مراکز استاندارد گذار هر کشوری یک نهاد بسیار معتبر و رسمی بنام International Accreditation Forum را ایجاد نمود. تمام نمایندگان استاندارد گذار هر کشوری که بطور رسمی و قانونی فعالیت می‌کند تحت اعتبار نهاد IAF است.

به مراجع ثبت و صدور گواهی نامه ایزو که زیر نظر یک AB عضو انجمن اعتبار دهندگان بین المللی IAF فعالیت می‌کنند را CB های با اعتبار IAF می‌نامند. مراجع صدور IAF دار نسبت به طراحی و پیاده سازی استانداردهای ایزو سخت گیری می‌کنند و هزینه و مدت زمان بیشتری برای ثبت و صدور گواهی ایزو بکار می‌برند.

 

مراجع ثبت و صدور گواهینامه ISO بدون اعتبار IAF

مراجع و شرکت‌هایی که تحت اعتبار یکسری AB های بدون اعتبار و نظارت IAF فعالیت می‌کنند بعنوان مراجع ثبت و صدور گواهی ایزو بدون اعتبار IAF نامیده می‌شوند. این نوع مراجع صدور بدون هیچ‌گونه سخت گیری و نظارتی با هزینه بسیار کمی در مدت زمان کوتاهی گواهی نامه ایزو صادر می‌کنند.

 

مراحل قانونی اخذ و دریافت گواهینامه ISO چه جوری است؟

مراحل قانونی اخذ و دریافت گواهی نامه ایزو همان مراحل اخذ و دریافت گواهی نامه ایزو از مراجع صادر کننده ایزو تحت اعتبار IAF می‌باشد. اولین مرحله از گرفتن گواهی ایزو شناخت و انتخاب یک مرکز مشاوره معتبر ایزو است.

مرکز سپاهان hse با کسب چندین سال تجربه و سابقه در حوزه مشاوره و ثبت و صدور انواع گواهینامه‌های بین‌المللی مانند ISO و HSE-MS و انواع گواهینامه‌های ملی مانند صلاحیت ایمنی پیمانکاران و صلاحیت پیمانکاری ( رتبه ) و تعیین صلاحیت شرکت‌های خدماتی ( مجوز اداره کار ) می‌تواند انواع خدمات مطلوب و مشاوره‌های رایگان را خدمت متقاضیان محترم ارائه نماید.

دومین مرحله مشخص نمودن اهداف و انتخاب مرجع صدور گواهی ایزو تحت اعتبار IAF می‌باشد. سومین مرحله مشخص نمودن زمینه فعالیت مجموعه و انتخاب نوع گواهی نامه ایزو متناسب با نوع کسب و کار می‌باشد که با مشاوره و راهنمایی کارشناسان مرکز سپاهان HSE انجام می‌شود.

 

انواع کسب و کارها و گواهینامه‌های ISO

استانداردهای ایزو در دو طبقه قوانین سیستم‌های مدیریتی و محصولات و خدمات تعریف می‌شوند. قوانین و دستورالعمل‌های مرتبط با سیستمهای مدیریتی نیز به دو دسته عمومی و تخصصی تقسیم می‌شوند.

برخی استانداردهای ایزو که قوانین و الزاماتشان بسیار کاربردی و مفید می‌باشد متقاضیان و درخواست کنندگان زیادی دارند. استاندارد سیستم مدیریت کیفیت گواهی نامه ISO 9001 ، استاندارد سیستم مدیریت زیست محیطی ISO 14001 ، استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی ISO 45001 از جمله مهم‌ترین و اساسی‌ترین گواهینامه‌های ایزو از نوع سیستم‌های مدیریتی عمومی می‌باشند‌.

استاندارد سیستم مدیریت ایمنی در صنایع غذایی گواهی نامه ISO 22000 ، استاندارد سیستم مدیریت کیفیت – نفت و گاز و پتروشیمی گواهی نامه ISO 29001 ، استاندارد سیستم مدیریت کیفیت ویژه تجهیزات پزشکی گواهی نامه ISO 13485 از جمله گواهینامه‌های تخصصی در حوزه سیستم‌های مدیریتی می‌باشند.

 

مراحل قانونی اخذ و دریافت گواهینامه ISO چه جوری است؟

 چهارمین مرحله تهیه نمونه مستندات ایزو می‌‌باشد. مستندات ایزو در واقع همان قوانین و الزامات مرتبط با استاندارد مورد نظر هستند. مستندات ایزو نیز به دو دسته عمومی و تخصصی تقسیم می‌شوند. مستندات عمومی ایزو قابلیت طراحی و اجرا در تمام مشاغل و حرفه‌ها را دارند و مستندات تخصصی فقط در یک نوع کسب و کار طراحی و اجرا می‌شوند.

مرکز مشاوره و اطلاع رسانی سپاهان HSE جهت رفاه حال مشتریان و متقاضیان ایزو مستند سازی انواع استانداردهای ایزو را تهیه نموده و بصورت کاملا رایگان در اختیار سازمان‌های خواهان ایزو قرار می‌دهد. مرحله مستند سازی بسیار مهم و حیاتی است و باید توسط افراد خبره و تحصیلکرده تهیه شود.

پنجمین مرحله استقرار سیستم‌های مدیریتی و مستندات آماده شده است. کارشناسان مجموعه متقاضی می‌توانند با مشاوره و راهنمایی رایگان کارشناسان ایزو کلیه قوانین و دستورالعمل‌های ایزو را یک‌ به یک طراحی و پیاده سازی نمایند.

ششمین مرحله بعد از طراحی و پیاده سازی استانداردهای ISO انجام دو نوبت ممیزی و بازرسی قوانین و الزامات مستقر در فرآیندهای مجموعه‌ها می‌باشد. ممیزی اولیه یا همان ممیزی داخلی که توسط کارشناس داخلی مجموعه جهت رفع عدم انطباقات و نقص‌ها انجام می‌شود. ممیزی‌ ابتدایی مجموعه را برای حضور ممیز و بازرس مرجع ثبت و صدور گواهینامه ایزو جهت بازدید نهایی و انجام ممیزی نهایی آماده می‌کند.

هفتمین مرحله ثبت و صدور گواهی ایزو می‌باشد که بعد از رأی مثبت سرممیز مرجع صدور گواهینامه ایزو انجام می‌شود. سازمان‌ها و شرکت‌های خواهان ایزو باید بدانند که گرفتن مدرک ایزو آخرین مرحله از گرفتن گواهی ISO نیست و حفظ و نگهداری از اعتبار و اصالت مدرک ایزو امری مهم‌تر و سخت تر می‌باشد.

 

حفظ و صیانت از اعتبار و اصالت مدرک ISO چه جوری انجام می‌شود؟

مدت اعتبار اکثر گواهی نامه‌های ایزو سه ساله می‌باشد. اما این اعتبار سه ساله با رعایت یکسری شرایط پایدار خواهد بود. سازمان‌ها و شرکت‌های خواهان ایزو می‌توانند در طی این سه سال هر سال با انجام یک ممیزی مراقبتی سالیانه از مدت اعتبار مدرک خود حفاظت و نگهداری نمایند.‌

مرکز سپاهان hse حدود یکی دوماه قبل از پایان سال خدمت مدیران و مسئولان دارنده گواهینامه ایزو انجام ممیزی را اطلاع رسانی و یادآوری می‌نماید. اگر چنانچه مجموعه‌ای از این موضوع سر باز زند و انجام ندهد از طرف مرجع صدور گواهی ایزو از لیست دارندگان گواهینامه ایزو بین المللی و رسمی خارج می‌شوند.

 

هزینه ثبت و صدور گواهینامه ISO چند است؟

سازمان‌ها و مجموعه‌های خواهان ایزو با تعداد زیادی مراجع صادر کننده گواهی ایزو روبرو هستند. انتخاب هر کدام از مراجع با توجه بنوع سخت گیری و انتخاب نوع مرجع صادر کننده گواهینامه ایزو متفاوت می‌شود.

هزینه کارشناسی و پیاده سازی استانداردهای ایزو و ممیزی‌ها هر کدام هزینه‌های متفاوتی را در بردارند. مرکز مشاوره سپاهان با توجه به خصلت خوب و ویژه مشتری مداری در راستای حمایت از حقوق متقاضیان ایزو با بهره گیری از کادری مجرب و حرفه‌ای سعی کرده است انواع گواهینامه‌های ایزو بین المللی و معتبر را با قیمتی مناسب همراه با کارشناسی‌های رایگان صادر نماید.

سازمان‌ها و‌ شرکت‌هایی که از نظر مالی با کمبود بودجه مواجه هستند و حالا به هر شرایطی مانند تحریم‌ها و ورود جنس قاچاق با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند می‌توانند در صورت امکان توسط مراجع صدور گواهی ایزو بدون اعتبار IAF اقدام به گرفتن ISO نمایند. هزینه ثبت و صدور ایزو توسط مراجع بدون اعتبار بین المللی بعلت ملزم نبودن برای طراحی و اجرای مستندات ایزو خیلی ارزان تمام می‌شود.